Monday, June 29, 2009

ငါးကင္ေပါင္းနဲ႔အျခားဟင္းလွ်ာ


ကဲအဆင္သင္႔ပဲေနာ္။ ထိုင္စားလိုက္ရံုပဲ။ ခါတိုင္းဆိုရင္ ထမင္းခ်က္ဖို႔ေမ႔ေမ႔ သြားတယ္ ဒီတခါေတာ႔ေစသနာအျပည္႔နဲ႔ အားလံုးျပင္ဆင္ထားေပးပါတယ္။ အ၀သာစားသြားေနာ္။ ပန္းကန္၊ ဇြန္းအားလံုးအဆင္သင္႔ပဲေနာ္။


ဒါကေတာ႔ ဒီေန႔အတြက္အထူးျပဳလုပ္ထားတဲ့ ငါးေပါင္းကင္ပါရွင္႔၊ Oven ထဲမွာေပါင္းကင္လုပ္ထားလို႔ ငါးေပါင္းကင္လို႔အမည္သပ္လိုက္တယ္။ လက္နဲ႔ျဖစ္ျဖစ္၊ တူယူလာျပီးျဖစ္ျဖစ ္စားျဖစ္ေအာင္ေတာ႔စားသြားေနာ္။ နက္ျဖန္ဆိုမခ်က္ေၾကြးေတာ႔ဘူး။ ဒါဒီေန႔အတြက္ပဲေနာ္။


ဒါကေတာ႔ငါးစိမ္းကိုအစာပလာေတြနဲ႔နယ္ထားျပီးပံုပါ။အဆင္႔သင္ကင္ဖို႔လုပ္ထားတာပါ။
ဒီငါးကတို႔ဆီမွာ တခါတရံမွ၀ယ္လို႔ရတာပါ။ Panny Mark's က၀ယ္လာတဲ့ငါးပါ။ ဒါမ်ိဳးအေကာင္ငါးေကာင္ကိုေသခ်ာထုတ္ျပီးပါတ္ကင္လိုက္ေရာင္းထားတာကို၀ယ္လာတာပါ။ တို႔ဆီမွာက တစ္ေကာင္တစ္က်ပ္နွုန္း အားလံုး 5 Euro နဲ႔၀ယ္လာတာပါ။

ျပဳလုပ္နည္းေလးေျပာျပမယ္ေနာ္။ ငါးကိုေရေသခ်ာေဆးျပီး စစ္ထားမယ္။ ျပီးေတာ႔ ဆား၊အခ်ိဳမွုန္႔၊ဂ်င္းရည္ညွစ္ထည္႔၊ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔တရုတ္အေမႊးအၾကိဳင္မွားႏွင္႔သမေအာင္နည္းျပီးဆယ္မိနစ္ခန္႔နပ္ထားပါ။ မ်ားမ်ားနပ္ထားေလးေကာင္းေလးပဲ။ ျပီးေတာ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊နံနံပင္နွင္႔ပင္စိမ္းမ်ားကိုေထာင္းထားျပီးဆီေလးအနည္းငယ္နဲ႔ဆီသပ္ထားမယ္။ ဒီထဲမွာလဲ..ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ကိုသမေအာင္ထည္႔ဖို႔မေမ႔နဲ႔ေနာ္။ ဒါမွအားလံုးမွာ အရသာရွိမွာေလ။ ဆီေလးသပ္ျပီးထည္႔ေတာ႔ ပိုစားလို႔ေကာင္းတယ္။ ဆီသပ္ျပီးရင္ နယ္ထားတဲ႔ ငါး၀မ္းဗိုက္အတြင္းမွာ အစာသြပ္ထည္႔ပါ။ ဒါျပီးရင္ေတာ႔ မီးမေလာင္တဲ႔ေငြစကၠဴျပားထဲေသခ်ာစီထည္႔မယ္။ အေပၚမွာနံနံပင္၊ ပင္စိမ္းကိုအရြက္လိုက္တင္ျပီးကင္လို႔ရျပီ။ တို႔ဆီမွာကအရြက္သိပ္မဆံုဘူး။ ဒါေပမယ္႔ ရွိတဲ႔အရြက္ေလးနဲ႔လုပ္စားရတာေပါ႔။ Oven မရွိရင္ မီးေသြးမီးဖိုမွာကင္ရင္လည္းရတယ္။ ေခ်ာက္ေခ်ာက္ေလးနဲ႔ပိုေတာင္စားလို႔ေကာင္းမယ္။ ဒို႔ဆီမွာက Oven ဘဲရွိေတာ႔ ဒါနဲ႔ပဲကင္ေပါင္းလုပ္ရေတာ႔မွာေပါ႔။ ကဲလုပ္စားၾကည္႔ပါ၊ မရွင္းရင္ျပန္ေမးလို႔ရတယ္ေနာ္။


ဒါေလးက ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ျပီးသုပ္ထားတာပါ။
ျပဳလုပ္နည္းေလးေျပာျပမယ္။ ခရမ္းသီးအလံုးၾကီးတစ္လံုးကိုမီးဖုတ္ထားမယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လံုးကိုပါမီးဖုတ္ထားမယ္။ မီးဖုတ္ျပီးခရမ္းသီးကို အခြံခြာ၊ ခရင္းဇြန္းေလးနဲ႔အမွ်င္ရွည္ရွည္ေသးေသးေလးခ်စ္ျပီးသုပ္မည္႔ပန္းကန္းထဲထည္႔။ ဓားန႔ဲေတာက္ေတာက္စဥ္းကသိပ္မစားေကာင္းဟုစိတ္ထဲမွာထင္မိလို႔ ခရင္းနဲ႔ခ်စ္ခိုင္းတာပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္ကိုပါဓားန႔ဲေတာက္ေတာက္စဥ္းျပီးထည္႔မယ္။ အခြံပဲႏြ႔ျပီးစဥ္းေနာ္။ေရမေဆးလိုက္ပါနဲ႔။မီးဖုတ္ျပီးေရေဆးလိုက္ရင္စားလို႔မေကာင္းပါ။ ဒါေပမယ္႔သန္႔သန္႔ေလးကင္ဖို႔ေတာ႔လိုတာေပါ႔။ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးေရးေဆးျပီးထည္႔ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္းပါးပါးလီွးထည္႔၊ ဆား၊အခ်ိဳမွဳန္႔၊ ဆီသန္႔ေလးအနည္းငယ္ နဲ႔နံနံပင္ပါးပါးလွီးထည္႔ျပီး သုပ္လို႔ရပါျပီရွင္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပဲပုတ္ျပားေလးမီးဖုတ္ျပီးေခ်ထည္႔ရင္လည္းအရသာပိုရွိတယ္။ အရသာကိုအခ်ဥ္အစပ္အငံကိုၾကိဳက္သလိုထည္႔နိုင္ပါတယ္။ ကဲ..အရသာရွိတဲ႔ခရမ္းသီးမီးဖုတ္သုပ္ေလးရသြားပါျပီ။ လုပ္စားၾကည္႔ေနာ္။


ဒါေလးက အတင္႔၀ယ္လာတဲ႔ ၀က္သားေျမာင္းရွည္ေလးမ်ားကိုဒီလိုေလး အစိမ္းေၾကာ္ထားတာပါ။ စားသြားေနာ္။ တရုတ္နံနံေလးအုပ္ထားေတာ႔အရသာေလးကတစ္မ်ိဳးေလးန႔ဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္ရွင္႔။


ဒါေလးက ဂ်ာမန္ဆလတ္ရြက္အနီပါရွင္႔။ တို႔ဆီမွာက ဆလတ္ရြက္ကို နွစ္မ်ိဳးစားလို႔ရတယ္။ အျဖဴ၊ အနီေပါ႔။ အနီကေတာ႔ေစ်းနည္းနည္းၾကီးတယ္။ စားၾကည္႔ေနာ္။


ဒါကေတာ႔ တို႔ဆီက ခရမ္းခ်ဥ္သီး အ၀ါေရာင္ပါ။ သုပ္စားကအရမ္းေကာင္းပါတယ္။ သယ္သြားနိဳင္ပါတယ္ရွင္။ မိတ္ေဆြတို႔အတြက္၀ယ္လာတာပါ။

ကဲ....ဂ်ာမုန္းဒန္က အားလံုးအတြက္ ရွယ္ခ်က္ထားတာေနာ္။ အားနာရင္ေတာ႔ငတ္မယ္ေနာ္..ဟီး။ စတာပါ.....အားလံုးစာသြားရမယ္ေနာ္။
အားလံုးကိုခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္
ဂ်ာမုန္းဒန္

Type rest of post here


Saturday, June 27, 2009

၀က္နားရြက္သုပ္နွင္႔အျခားဟင္းလွ်ာ


ဒီေန႔ေတာ႔ ၀က္နွားရြက္သုပ္စားၾကမယ္ေနာ္။ ျပဳလုပ္နည္းေလးေျပာျပမယ္။ ၀က္နွားရြက္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆး၊ အပိုင္းၾကီးၾကီးျဖတ္ျပီး အန႔ံကင္းေအာင္ေရနဲ႔အရင္ ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္လိုက္တယ္။ ေရမခန္းခင္ ျပန္ဆယ္ျပီးေရေဆးလိုက္တယ္၊ လံုး၀အညီေဇာ္မနံေအာင္ေပါ႔။ ဆယ္ျပီးသား၀က္နားရြက္ကို ဂ်င္း၊ အခ်ိဳမွဳန္႔၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အေနာက္ အနည္းငယ္ထည္႔ျပီး ေရခန္းေအာင္ျပဳတ္ထားမယ္။ ျပီးရင္၀က္နားရြက္ကို ပါးပါးလွီးမယ္၊ ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထည္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပါးပါး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးထည္႔၊ သံပုရာသီးညွစ္ထည္႔၊ ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႔၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္အၾကည္အနည္းငယ္ထည္႔မယ္၊ နံနံမိတ္ေလးလွီးထည္႔မယ္။ ျပီးရင္နယ္ျပီး အရသာမွီးၾကည္႔လို႔ရျပီေပါ႔။ ဒါက ဂ်ာမုန္လုပ္စားတဲ႔နည္းပါပဲ။ လုပ္စားၾကည္႔ေနာ္။


ဒါေလးက ပဲျပားသုပ္ပါရွင္႔။ မမလုဆီကနည္းအတိုင္း သုပ္ထားတာေနာ္။ အရမ္းကိုေကာင္းတယ္၊ စားသြားေနာ္။


ဒါကေတာ႔ ပန္းမုန္လာကို ၾကက္ဥနဲ႔ေၾကာ္ထားတာပါ။


ဒါေလးက ၾကက္ဥဆီျပန္ဟင္းေလးခ်က္ထားတာပါ။ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္ျပီးေၾကာ္လိုက္တယ္။ ျပီးေတာ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီသပ္ျပီးခ်က္ထားတာပါ။


ဒါေလးက ၾကက္သားနဲ႔ မိွဳပါ။ အိုးကပ္ေလးခ်က္ထားတယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ႔ ခ်က္မဲ့အိုးထဲမွာ ၾကက္သားကို အေနေတာ္အတုန္းေလးတုန္းျပီးထည္႔မယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအလံုးလိုက္ထည္၊ ဂ်င္းပါးပါလွီးထည္႔၊ တရုတ္မဆလာအနည္းငယ္ထည္႔၊ ခရုဆီေလးအနည္းငယ္ နဲ႔ ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ေလးထည္႔၊ ဆီေလးအနည္းငယ္ထည္႔ျပီး ေမြလိုက္တယ္။ ျပီမွမီးဖိုေပၚတင္ျပီးအုပ္ထားမယ္။ ျပီးရင္ ၾကက္သားနဳးသည္အထိခ်က္ေပးပါ။ ေနာက္အသင္႔ေဆးျပီးသားမိွဳကို ထည္႔လိုက္တယ္။ ေရအနည္းငယ္ထည္႔ျပီးအုပ္ထားလိုက္တယ္။ ေရခမ္းျပီဆိုရင္ စားလို႔ရပါျပီရွင္။


ဒါကေတာ႔ ဂ်ာမန္ ေဂၚဖီထုတ္ပါ။ ေဂၚဖီထုတ္အနီမ်ိဳးပါ။ သုပ္စားၾကည္႔ေနာ္။

လာေရာက္အားေပးၾကတဲ႔ သူငယ္ခ်င္းမ်ားကိုအထူးပင္ေက်းဇူးတင္လို႔မဆံုးပါရွင္။ ဘယ္ဟင္းကိုအၾကိဳက္ဆံုးလဲ ေျပာသြားအံုးေနာ...ျပန္ခ်က္ေၾကြးမလို႔ပါေနာ္။
အားလံုးအေပၚဘုရားရွင္ေကာင္းၾကီးေပးပါေစရွင္
ဂ်ာမုန္းဒန္


Type rest of post here

Friday, June 26, 2009

Pop Music ဘုရင္မိုက္ကယ္ဂ်က္ဆင္ဆံုးရွာျပီ




ေပါ့ ပ္ဂီတ ဘုရင္ၾကီး မိုက္ကယ္လ္ဂ်က္ဆင္( ၅၀ႏွစ္) ဟာ ရုတ္တရက္ ကြယ္လြန္သြားျပီျဖစ္ေၾကာင္း ဒီမနက္ N24 ရုပ္ျမင္သံၾကားသတင္းမွာ ၾကားသိရပါတယ္။

သူ႔ရဲ့လေပၚလမ္းေလ်ာက္အကဟာ ကမၻာတလြားမွာ ေရပန္းစား ခဲ့တယ္။
ဂ်ာမုန္းဒန္တို႔ အလယ္ေက်ာင္းအရြယ္တုန္းကေပါ႔ .....မိုက္ကယ္ဂ်က္ဆင္ရဲ႕ လေပၚ လမ္းေလ်ာက္ အက ကို အျပိဳင္အဆိုင္က ခုန္ခဲ့ၾကပါတယ္။ သူပါ၀င္သီဆိုခဲ့တဲ့ We Are the World - သီခ်င္း က လူသားဆန္မႈကို ျပသခဲ့တယ္။ ဒီသီခ်င္းကိုပဲ ဂ်ာမုန္းဒန္ ၈တန္းေက်ာင္းသူဘ၀တုန္းက ဘုရာေက်ာင္းမွာ group လိုက္ပါ၀င္ သီဆိုျပိဳင္ပြဲ၀င္ခဲ့ဘူးပါတယ္။

ဒီေန႔ သူခ်စ္တဲ့ ကမၻာ့ပရိသတ္ၾကီး ကို မိုက္ကယ္တေယာက္ မႏႈတ္ဆက္ပဲ ရုတ္တရက္ခြဲခြာသြားခဲ့ပါတယ္။ သူက အဂၤလန္မွာ သြားေရာက္ေဖ်ာ္ေျဖဖို႔ စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ခဲ့စဥ္က ဒါဟာ သူရဲ႕ ေနာက္ဆံုးပြဲပါလို႔ ေျပာခဲ့တာကပဲ နိမိတ္တခုလို႔ ျဖစ္ခဲ့ရတယ္လို႔ သူ႔ရဲ႕ ပရိသတ္ တဦးက ဆိုပါတယ္။ မိုက္ကယ္ဂ်ာဆင္ကိုခ်စ္တဲ့ ပရိတတ္မ်ားမွာ ဂ်ာမုန္းဒန္တစ္ေယာက္လဲအပါအ၀င္ ရွိခဲ့တာမို႔ စိတ္မေကာင္းစြာနဲ႔ ဒီပို႔စ္ေလးကို ဂ်ာမုန္းဒန္ရဲ့ ဘေလာ႔ေလးမွာ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

အားလံုးကိုေလးစားစြာျဖင္႔
ဂ်ာမုန္းဒန္


Type rest of post here

Thursday, June 25, 2009

စားၾကမယ္ေဟ႔ေကာင္းေကာင္း(၃)


ဟင္းေတြအစံုပဲေနာ္။ နိုက္စားသြားလို႔ရပါတယ္။


ခုတေလာ ကန္းဇြန္းရြက္ေတြပဲ စားျဖစ္တယ္။ ဒီတခါေတာ႔မွိဳေလးနဲ႔ေၾကာ္ထားတာပါ။


ဒါကေတာ႔ သခြားသီးသုပ္ဖုိ႔ပါ။ ဒီလိုေလးသုပ္စားရတာ အရသာတမ်ိဳးေလးပဲ..စားလို႔ေကာင္းတယ္။ သုပ္စားၾကည္႔ေနာ္။ သခြားသီးကိုေရေဆးျပီးအ၀ိုင္းေလးလွီးျပီးေဒါင္လိုက္ျပန္လွီးထားတာပါ။ ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါလွီးေရေဆးျပီးထည္႔၊ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည္႔၊အသင္႔လုပ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးပါထည္႔ေနာက္သံပုရာသီးညွစ္ထည႔္၊ ဆားေလးထည္႔ျပီးသုပ္စားနိုင္ပါျပီ။


ဒါေလးကေတာ႔ ပုဇြန္ကိုဆီျပန္ေလးခ်က္ထားတာပါ။


ဒါေလးက ၾကက္သားကင္ပါ။ အဆင္သင္႔သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီရွင္။


ဒါေလးကေတာ႔ ၾကက္အူေခ်ာင္းကင္ပါ။ု ဒါးေလးနဲ႔အနည္းငယ္လွီးျပီး ဒယ္အိုးမွာဆီပါရံုေလးထည္႔၊ ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ျပီး ကင္ေၾကာ္လုပ္ထားတာပါ။ စားၾကည္႔ေနာ္..အရမ္းေကာင္းတယ္ရွင္။


ဒါကေတာ႔ စားလို႔မရိုးနိုင္တဲ့ ကခ်င္ပိန္းဥဟင္းရည္ပါရွင္။ တို႔ဆီမွာ တခါတေလမွ အာရွဆိုင္မွာ ရွားရွားပါးပါးေရာင္းတဲ့အခ်ိန္ ၀ယ္ျပီး ခ်က္စားရတာပါ။ မွ်စ္တိုေခ်ာက္ေလးပါခတ္ထားပါတယ္။ ေသာက္သြားေနာ္။


ဒါကေတာ႔ ဂ်ာမန္ပန္းသီးပါရွင္႔။ ေဆးျပီးသားမို႔ အလံုးလိုက္ကိုက္စားသြားပါေနာ္။

ဒါကေတာ႔ စေတာ္ပယ္ရီသီးပါ။ ေျမျမိဳ႔ကိုလြမ္းတုိင္း ၀ယ္စားျဖစ္တယ္။ စားသြားေနာ္။ ျခင္းလိုက္တယ္သြားခ်င္က သယ္သြားပါေနာ္။

ခ်က္ေပးမဲ့တာ၀န္က ဂ်ာမုန္းဒန္အလုပ္။
စားဖို႔တာ၀န္က မိတ္ေဆြတို႔အလုပ္ပါရွင္။

အားလံုးေပ်ာ္ရႊင္စြားသံုးေဆာင္သြားၾကပါလို႔ ေမတၱာရပ္ခံရင္း
ဂ်ာမုန္းဒန္


Type rest of post here

Wednesday, June 24, 2009


ခ်စ္စကား၊ ၾကိဳက္စကား (ကခ်င္စကား)




ဒီေန႔ေတာ႔အင္းေျပကခ်င္စကားသင္ရေအာင္ေနာ္။ အလည္က Color အနီစာေၾကာင္းကေတာ႔ ကခ်င္စာနဲ႔၊ ကခ်င္စကားျဖစ္တယ္။ ေဘးကစာေၾကာင္းက ကခ်င္စကားကိုျမန္မာလိုအသံထြက္ ေရးေပးထားပါတယ္။ ဖတ္ၾကည္႔၊ ေျပာၾကည္႔ေနာ္။ ေမာင္ေလးတစ္ေယာက္က ကခ်င္စကားကို ျမန္မာအသံထြက္ ေရးေပးပါဆိုလို႔ေလ။ အခက္ခဲမ်ားရွိရင္ေျပာၾကပါေနာ္။


1. မင္းေနာက္
လိုက္ခ်င္တယ္………Na hpang hkan mayu ai. (နဖန္ခမ္းမယူအိုင္)

2. စိတ္မဆိုးနဲ႔ေနာ္……Hkum pawt yaw. (ခြမ္ေပါ႔ပ္ေရာ)

3. မင္းကိုစကားတစ္ခြန္းေျပာခ်င္တယ္ေမ….Nang hpe ga hkaw mi tsun mayu ai. (နန္ေဖ႔ဂါေခၚမီစြံမယူအိုင္)

4. မင္းအရမ္းလွတယ္…..Nang grai tsawm ai. (နန္ဂရိုင္ေစာမ္အိုင္)

5. မင္းမ်က္ႏွာေလးကိုအျမဲျမင္ခ်င္တယ္….Na myi-man hpe galoi mung mu mayu ai. (နျမိမာန္ေဖ႔ဂလြဲမုန္မူမယူအိုင္)

6. မင္းကိုျမင္တိုင္းငါရင္ခုန္တယ္…Nang hpe mu shagu, ngai myit ashun ai...(နန္ဖဲ႔မူရွဂူျမစ္အရႊန္အိုင္)

7. ငါမင္းကုိအရမ္းခ်စ္တယ္…Ngai nang hpe grai tsawra ai….(ငိုင္နန္ဖဲ႔ဂိုင္ေစာရအိုင္)

8. ငါ႔ကိုခ်စ္ခြင္႔ျပဳပါေနာ္…….Ngai hpe tsaw na ahkang jaw rit yaw…(ငိုင္ဖဲ႔ေစာ႔နာအခါန္းေဂ်ာ႔ရစ္ေရာ)

9. ငါ႔ဘ၀တခုလံုးအတြက္ခ်စ္တာပါ….Nye prat tup na matu tsaw ra ai..(ညဲ႔ပရပ္တြပ္နားမတူေစာရအိုင္)

10.ေက်းဇူးနဲ႔ စဥ္းစားေပးပါေနာ္….Chyeju hte myit ya rit yaw...(ေက်းဂ်ဳးထဲ႔ျမစ္ရာရစ္ေရာ)


ဒါျပီးရင္စာေမးပြဲရွိမယ္ေနာ္.....ေသခ်ာျပန္ေမးမယ္၊ က်က္ထားၾကမယ္ေနာ္.....သူငယ္ခ်င္းတုိ႔ေရ............ဖတ္လုိ႔မရရင္ေျပာၾကပါရွင္။

အားလံုးကိုေလးစားလွ်က္
ဂ်ာမုန္းဒန္
Type rest of post here

Tuesday, June 23, 2009

Germany Geological Museum တခုမွ ကခ်င္ျပညနယ္ေက်ာက္စိမ္းတံုး


တေန႔ German Hochschula Fest ကို ဂ်ာမုန္းတို႔ေနထိုင္တဲ့ျမိဳ႔မွာက်င္းပၾကတယ္ေလ။ အဲဒီေန႔မွာသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ”ဒီေန႔ Museum တက္လို႔ရတယ္၊ ၀င္ခေပးစရာမလိုဘူး” လို႔ေျပာတယ္။ ဒါဆိုလဲတက္ၾကတာေပါ႔ဆိုျပီး Main Building အေပၚဆံုးထပ္မွာရွိတဲ့ Geological Museum သို႔တက္သြားခဲ့တယ္။ အစက တို႔ျမိဳ႔မွာ Museum ရွိမွန္းလံုး၀မသိပါ။ အဲဒီ Museum မွာ ေက်ာက္ေတြအမ်ားၾကီးပဲ၊ စနွစ္တက်ကို ျပထားတာေတြ႔ရတယ္။
ထူးျခားခ်က္တစ္ခုက ဘယ္ကေန ဘယ္လိုေရာက္လာသလဲမသိဘူး၊ ကခ်င္ျပည္နယ္၊ ေတာေမာက ေက်ာက္စိမ္းရိုင္းတစ္ခုကိုေတြ႔လိုက္ရတယ္။ အဲဒီေက်ာက္စိမ္းဟာ အရိုင္းတံုးျဖစ္ေပမယ္႔ Germany Museum မွာေသေသခ်ာခ်ာျပထားေတာ႔ ဂ်ာမုန္း...ဂုဏ္ယူမိတာအမွန္ပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ဒီဘေလာ႔ေလးထဲမွာ အမွတ္တရအျဖစ္ သူငယ္ခ်င္းမ်ားကိုေျပာျပခ်င္တဲ့ဆႏၵနဲ႔ ျပန္လည္ေဖာ္ျပလိုက္တာပါ။


ဒီပံုကို ေတြ႔လိုက္တာနဲ႔ ” ဟာဒါ....ငါတို႔နိုင္ငံက ေက်ာက္စိမ္းနဲ႔တူလိုက္တာ” ဆိုျပီးသြားၾကည္႔ေတာ႔ တကယ္ဟုတ္ေနတာေလ။ ကခ်င္ျပည္နယ္က ေက်ာက္စိမ္းအရိုင္းတံုးကို ဤပံုစံျပထားတာ ေတြခဲ့ရပါတယ္။


ဒီပံုက အနီးကပ္ပံုပါ။ ေက်ာက္စိမ္းရဲ့နံေဘးမွာ (Tawmaw, Oberburma) လို႔ေရးထားတာေတြ႔လိုက္ရတယ္။ ဒါကေတာ႔ ကခ်င္ျပည္နယ္ ဖားကန္႔ေတာေမာက ေက်ာက္ဆိုတာေသခ်ာေနျပီေလ။ ေက်ာက္ရွိုင္းတံုးပဲျဖစ္ျဖစ္ ျမန္မာျပည္အတြက္ ဂုဏ္ယူစရာပင္ျဖစ္ပါတယ္ေလ။


ဒါေတြကေတာ႔ တျခားနိုင္ငံက ေက်ာက္ေတြပါ။


ဒီပံုကေတာ စိန္ ေတြပါ။ စိန္ အေရအေသြး အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျပသထားတာေတြ႔ရတယ္။

ဒီပံုကေတာ႔ Hochschula Fest အတြက္ အမွတ္တရအျဖင္႔ ဓမၼေတးသီခ်င္းသံစံုသီဆိုေနၾကပံုပါ။

အားလံုးကိုေလးစားလွ်က္

ဂ်ာမုန္းဒန္
Type rest of post here

Monday, June 22, 2009

Leadership lessons from Obama










GOD IS GREATER THAN YOUR PROBLEM......................!!!!!!!!!!

GOD IS GREATER THAN YOUR PROBLEM......................!!!!!!!!!!


သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ေပးပို႔လိုက္တဲ့ ေမးလ္ ပံုေလးပါ။ အတုယူထိုက္စရာအလြန္ကိုေကာင္းပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔ ဒီပံုေလး နဲ႔ စကားလံုးေလးေတြဟာ တန္ဖိုးမျဖတ္နိဳင္တဲ့ အရာေတြမို႔၊ ဘေလာ႔ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းမ်ားကို ျပန္ျပီး ေ၀ငွလိုက္ပါတယ္။ အားလံုးေပ်ာ္ရႊင္ပါေစရွင္။

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ဂ်ာမုန္းဒန္

Sunday, June 21, 2009

စားၾကမယ္ေဟ႔ေကာင္းေကာင္း(2)



စားၾကမယ္ေဟ႔ေကာင္းေကာင္းေနာ္။

ဘေလာ႔ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးအတြက္ေစတနာအျပည္႔နဲ႔ ရွယ္ခ်က္ထားေပးတာေနာ္...အားမနာတမ္းသံုးေဆာင္သြားၾကပါရွင္။

ဒါကေတာ႔ ၀က္သားသံုးထပ္သားကို ကင္ထားျပီးသားပါ။ အသင္႔စားလို႔ရပါျပီရွင္။ တို႔ဆီက Panny Mark ကေန အစာပလာအားလံုးထည္႔ထားျပီးသား၀ယ္လာတာပါ။ ကင္လိုက္ရံုပဲေလ။


ဒါေလးကေတာ႔ တို႔ဆီက ေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးပါ။ ၾကက္သားေလးနဲ႔ဒီလိုေလးေၾကာ္ထားေပးတာပါ။ စားသြားေနာ္။


ဒီဟင္းက ၾကက္သားနဲ႔ အာလူးကို ကာလသားခ်က္ပံုစံ ခ်က္ထားတာပါေနာ္....။ အရသာရွိတယ္ျမည္းၾကည္႔ေနာ္။


ဒါေလးက ၾကက္ဥကို အၾကာၾကီးနာနာေခါက္ျပီး ေၾကာ္ထားတာမို႔ အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္။ ၾကက္ဥေမြေၾကာ္ေပါ႔။


ဒါေလးက ကန္းဇြန္းရြက္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရုဆီအနည္းငယ္နဲ႔ေၾကာ္ထားတာပါ။ နည္းေပမယ႔္ ေစ်းၾကီးေတာ႔..ကန္းဇြန္းရြက္၀ယ္စားနိုင္ရင္ သူေဌးလို႔ေတာင္ေခၚလို႔ရတယ္။ ဒါအာလံုးက Euro တစ္က်ပ္ဖိုးပါ။ အသားက အရြက္ေလာက္ေစ်းမၾကီးဘူးေလ။


ဒါကေတာ႔ ၀က္သားနဲ႔ မွ်စ္ ကို ဒီလိုေလး အစပ္ခ်က္ထားတာပါ။ ဒါက ဂ်ာမုန္းဒန္လက္ရာမဟုတ္ပါ။ ဂ်ာမုန္းဒန္ရဲ့ ခ်စ္ခ်စ္ၾကီးခ်က္ေၾကြးတာပါ။ ဒါစားလို႔ ကၽြန္မ၀မ္းေလွ်ာသြားတယ္...ဟီး ...ေျပာျပနဲ႔ေနာ္။ ေနာက္မခ်က္ေၾကြးပဲေနမွာဆိုးလို႔ပါ။


ဒါေလးက အမဲသားခ်က္ပါ။ မမမိုးေကာင္းသူညြန္ၾကားခ်က္အတုိင္း ခ်က္ထားတာပါ။ ဒီပံုကို ထည္႔တုန္းကေတာ႔အတည္႔ပါ...ဒါေပမယ္႔ ဒီမွာေရာက္ေတာ႔ ေဇာက္ထုိးျဖစ္သြားတယ္။ ေခါင္းေစာင္းျပီးစားရေတာ႔မယ္...ဟီး။


ဒါကေတာ႔ ခရမ္းသီးခ်က္ပါ။ ငါးသား နဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ျပီး ငံျပာရည္ေလးနဲ႔ စပ္စပ္ေလးခ်က္ထားတာပါ။ စားၾကည္႔ ေနာ္။ ဒါလဲ ေဇာက္ထုိးျဖစ္သြားတယ္။ ဇြန္းေလးနဲ႔အသာေလး ခက္ျပီးစားေနာ္။ ေဇာက္ထိုးမျဖစ္ေအာင္းဘယ္လိုလုပ္ရမလဲမသိ၊ သိရင္ ေျပာျပၾကအံုးေနာ္။


ကဲ.....ဂ်ာမုန္းဒန္က အားလံုးအတြက္ ခ်က္ေၾကြးျပီးျပီ။ ေကာင္းမေကာင္းေတာ႔ ေျပာသြားဦးေနာ္....ဒါမွေနာက္အမ်ားၾကီးျပန္ခ်က္ေၾကြးမယ္။

အားလံုးကိုခင္မင္စြာျဖင္႔

ဂ်ာမုန္းဒန္

Type rest of post here