မိတ္ေဆြမ်ားကို ဒီေန႔ေတာ႔ အထူးအဆန္းေလးျဖစ္ေအာင္ Shat Jam လို႔ေခၚတဲ့ ကခ်င္ရိုးရာဒံေပါက္ထမင္းနယ္ေလး လုပ္ေကြ်းလိုက္ပါတယ္။ ဒီ Shat Jam ထမင္းနယ္ဟာ က်မတို႔ကခ်င္ လူမ်ိဳးေတြအတြက္ အထူးျမတ္နိုးဖြယ္ ရိုးရာအစားအစာတစ္ခုျဖစ္တယ္။ ဒီထဲမွာ ထည္႔ရတဲ့ အစာပလာေတြကလည္း မ်ားတယ္ေလ။ ဒါေၾကာင္႔ သိပ္မလုပ္စားျဖစ္ဘူး။ အခုေတာ႔ ျမစ္ၾကီးနားက အစ္မတစ္ေယာက္ အစားအေသာက္လက္ေဆာင္ပို႔ေပးတဲ့အထဲမွာ မွိဳကပ္ေျခာက္ပါေနတာေၾကာင္႔ စိတ္ကူးရျပီး လုပ္စားျဖစ္သြားတာပါ။ မိတ္ေဆြတို႔လည္း ျမည္းၾကည္႔ေနာ္။
"Shat Jam" ျပဳလုပ္နည္းအဆင္႔ဆင္႔ေနာ္
လုပ္အပ္တဲ့ပစၥည္းေတြ။
၁။ ၾကက္သား၊ အမဲသား(သို႔) ၀က္သား တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး။
၂။ ဆန္ (ဂ်ပ္စမင္းဆန္(သို႔)ဘတ္စမာတီဆန္) ဆန္ေပ်ာ႔ေကာင္းေကာင္းဆိုရတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ဆီ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ငံျပာရည္။
၄။ မိွုကပ္ေျခာက္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်ိဳ ႏွင္႔ အျခားအေမႊးအၾကိဳင္အရြက္၊ ဥပမာ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္။ မရွိကမထည္႔လဲရတယ္။
ကဲ႔ စလိုက္ၾကရေအာင္။
ပထမဆံုး ဆန္ကိုေရေဆးျပီးေပါင္းအိုးျဖင္႔ မိမိလိုအပ္သေလာက္ေပါင္းထားေပးပါ။ ျဖစ္နိုင္ရင္ ေကာက္ညွင္းေပါင္းသလို ဆန္ကိုေပါင္းရပါမယ္။ ဂ်ာမုန္းကေတာ႔ ဂ်ပ္စမင္းဆန္တ၀က္၊ ဘတ္စမာတီတ၀က္ဆီ ထည္႔ခ်က္ပါတယ္။
ဂ်ာမုန္းကၾကက္သားနဲ႔ လုပ္တာပါ။ ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ျပဳတ္မဲ့အိုးထဲထည္႔တယ္။ ဆား၊သၾကား၊ ၾကက္သားမွုန္႔အနည္းငယ္၊ ဂ်င္းကိုဒါးျပားရိုက္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၂ဥကိုဒါးျပားရိုက္ထည္႔ ျပီး ေရအနည္းငယ္ထည္႔တယ္။ ျပီးေတာ႔ေရခန္းေအာင္ခ်က္လိုက္တယ္။ ေရခန္းလွ်င္ၾကက္သားကိုဆယ္ယူျပီး လက္ျဖင္႔ အသားေခ်ာင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ မြလိုက္တယ္။
ဒါက မွိဳကပ္ေျခာက္ပါ။ သစ္ပင္ေတြေပၚမွာပဲေပါက္ပါတယ္။ ဒါကေတာ႔ ကခ်င္ရိုးရာထမင္းနယ္အတြက္ မပါမျဖစ္တဲ့ အရာေပါ႔။ ဒါကိုေရစိမ္လိုက္ရင္ ပြလာမယ္။ ျပီးရင္ ေရးေဆးျပီး ဆီအနည္းငယ္နဲ႔ ေျခာက္ေျခာက္ေလး ေၾကာ္ထားမယ္။ ေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္ ဆားထည္႔ပါမယ္။
ဒါကမ်ွစ္ခ်ဥ္ကိုပါးပါးလွီးျပီးေျခာက္ေျခာက္ေလးေၾကာ္ထားတာပါ။ ဒီဘက္ကေတာ႔ ၾကက္သြန္နီးပါးပါးလွီးျပီးေၾကာ္ထားတာပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပါ နုတ္နုတ္စဥ္းျပီးဆီသပ္ထားပါမယ္။
ကခ်င္ထမင္းနယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အစာပလာေတြကို စံုေအာင္ျပင္ဆင္ထားျပီးပါျပီ။ အရြက္ေတြက မစံုလို႔ ရွိတာေလးနဲ႔ပဲ ျပင္ဆင္ထားတာပါရွင္။ ကဲ....အခုေတာ႔ ထမင္းနယ္ေတာ႔မယ္။ ထမင္းကိုေပါင္းအိုးထဲကေန နယ္မဲ့အိုးထဲထည္႔ပါေနာ္။ ျပီးရင္ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အစာပလာေတြကိုလိုသလို ထည္႔ေနာ္။ ၾကက္သားမွုန္႔ကို ထပ္ထည္႔ေနာ္။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ကိုပါ ဆီေလးနဲ႔ ထည္႔ေနာ္။ အေပါ႔အငံျမည္းၾကည္႔ေနာ္။ ျပီးရင္ ပန္းကန္လံုးထဲကို နယ္ထားတဲ့ထမင္းေတြသြပ္ထည္႔ပါ။ ျပီးရင္ေတာ႔ ကိုယ္စားမဲ့ ပန္းကန္ျပားေပၚေမာက္ထည္႔လိုက္ပါ။ ျပီးရင္ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ိကိုပါတင္ေပးပါ။
Shat Jam နဲ႔တြဲစားဖို႔ ၾကက္သားဟင္းရည္ကိုပါ ျပင္ဆင္ထားမယ္။ Kimchi (သို႔) သခြားသီးသုပ္ထားမယ္။
ကဲ....အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးသြားပါျပီရွင္။
ဒါကေတာ႔ အခ်ိဳပြဲေနာ္။ ဂ်ာမုန္းကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ JDonuts မုန္႔ေတြပါ။
ကဲ..အမ်ားၾကီးပဲ ထပ္စားေနာ္။ အိမ္အတြက္ပါဆယ္ပါ ဆြဲခြင္႔ျပဳတယ္။
Shat Jam နဲ႔တြဲစားဖို႔ ၾကက္သားဟင္းရည္ကိုပါ ျပင္ဆင္ထားမယ္။ Kimchi (သို႔) သခြားသီးသုပ္ထားမယ္။
ကဲ....အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးသြားပါျပီရွင္။
ကဲ..ရပါျပီ..Shat Jam ေနာ္ ။ အႏွံ႔ေမႊးၾကိဳင္ျပီး အဟာရျပည္႔၀တဲ့ ကခ်င္ဒံေပါက္ထမင္းနယ္ပါရွင္။ ကဲ.....စားဖို႔ အဆင္သင္႔ပဲ။ ထိုင္စားသြားၾကပါရွင္။ လိုက္ပြဲလည္း ထပ္လုပ္ေပးမယ္.. အ၀ဆြဲသြားၾကပါေနာ္။
ဒါကေတာ႔ အခ်ိဳပြဲေနာ္။ ဂ်ာမုန္းကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ JDonuts မုန္႔ေတြပါ။
ကဲ..အမ်ားၾကီးပဲ ထပ္စားေနာ္။ အိမ္အတြက္ပါဆယ္ပါ ဆြဲခြင္႔ျပဳတယ္။
ဂ်ာမုန္းကို အခုလိုလာေရာက္အားေပးတဲ့အတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
မွားတာရွိရင္ ခြင္႔လြတ္နားလည္းေပးၾကပါရွင္။ လုိအပ္တာရွိရင္လည္း ေျပာၾကပါေနာ္။
အားလံုးကိုအစဥ္ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္
ဂ်ာမုန္းဒန္
မွားတာရွိရင္ ခြင္႔လြတ္နားလည္းေပးၾကပါရွင္။ လုိအပ္တာရွိရင္လည္း ေျပာၾကပါေနာ္။
အားလံုးကိုအစဥ္ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္
ဂ်ာမုန္းဒန္
Type rest of post here
9 comments:
ဂ်ာမုန္းေရ
လွလဲလွ စားလို႕လဲေကာင္းလိုက္မဲ႕ျဖစ္ျခင္းေနာ္
ၾကည္႕တာနဲ႕တင္ အရသာရွိမွန္းသိသာေနပါျပီ။
သိပ္ေတာ္တာဘဲ လွလွပပေလး လုပ္ထားတာ ဆိုင္လက္ရာထက္ေတာင္ သာေသးတယ္..
စားရမွာေတာင္ ႏွေျမာစရာရယ္..
ဒိုးနတ္ေလးေတြလဲ ခ်စ္စရာေလး
ႏွစ္မ်ိဳးလံုးပါဆယ္ဆြဲသြားမယ္ေနာ္
ဒီမွာေတာ႕ မိႈကပ္ရွိတယ္ဖက္ဖယ္လည္းရွိတယ္
ကခ်င္ထမင္းနယ္ လုပ္စားဦးမယ္
ေက်းဇူးေနာ္..
မမဂ်ာမုန္း DONUT လဲ လုပ္တတ္တယ္။ ကခ်င္ဒန္ေပါက္လဲတစ္ခါမွမစားဘူးဘူး..စားခ်င္လိုက္တာတအားဘဲ။
မႈိကပ္ ေထာင္းေတာ့ၾကားဖူးတယ္။ မစားဖူးေသးဘူး။....
အမ ဒန္ေပါက္ထမင္းနယ္ေလး လာဖတ္မွပဲ
ဒန္ေပါက္ မစားျဖစ္တာ ၾကာေနျပီမွန္း သတိရေတာ့တယ္။
ခုေတာ့ သေရယိုျပီး ျပန္ရျပီ။ ေနာက္ေန႔မွ
ဆိုင္မွာ သြားစားရေတာ့မယ္။
အမရယ္.... စိတ္႐ွည္လိုက္တာဗ်ာ....
ခ်က္ရတဲ့ဟင္းကိုက ၅မယ္ေတာင္မွ....
စားပဲစားခ်င္ေတာ့တယ္... အဲေလာက္ခ်က္ရတာ စိတ္႐ွည္ဘူး.... P....
တေနကုန္အားမွပဲ စမ္းႀကည့္မယ္ဗ်။
ကခ်င္ရိုးရာ ဒံေပါက္ေလး တအားစားေကာင္းမွာပဲေနာ္။ ေသေသခ်ာခ်ာ ခ်က္နည္းေလးတင္ေပးထားတာ ေက်းဇူးအရမ္းတင္ပါတယ္။
တျခား ဟင္းခ်က္နည္း၊ မုန္႔လုပ္နည္းေလးေတြလည္း ေနာက္ထပ္ အျမဲလာေလ့လာလို႔ ရေအာင္ လင့္ခ္ထားခ်င္လို႔ ခြင့္ျပဳပါေနာ္။
မမဂ်ာမုန္းေရ...တခါမွ မစားဖူးလို႕ ကခ်င္ရိုးရာ ဒံေပါက္ ထမင္းနယ္ ျမည္းႀကည္႕သြားတယ္ေနာ္။ ရို႕စ္က ကိတ္မုန္႕ေတာ့ ဖုတ္တတ္ေပမယ့္ ဒိုးနတ္မုန္႕ေတာ့ မလုပ္တတ္ဘူး။ မမမွာ အခ်ိန္ေလး ရွိရင္ လုပ္နည္းေလး တင္ေပးပါေနာ္။ ေက်းဇူး။
အင္ဒိုနီး ရွား ဒံေပါက္လဲ လာျမည္းၾကည့္ပါဦး ဂ်ာမုန္း ေရ။
ကခ်င္ဒန္ေပါက္ ကိုတစ္ခါမွမစားဘူးဘူး..
ၾကည့္ရတာနဲ႔တင္ အရမ္းကိုစားလို႔ေကာင္းမွာ..
မႈိကပ္ေျခာက္တို႔ ဖက္ဖယ္ရြက္တို႔ေတာ့ ရနုိင္မယ္မထင္ဘူး ညီမေလးေရ..
တစ္ေန႔ေတာ့ႀကိဳးစားၿပီး လုပ္စားၾကည့္မယ္..
အခုေတာ့ ညီမေလးလုပ္ထားတာကို စားသြားၿပီေနာ္..
:)
Post a Comment