Tuesday, May 4, 2010

အမဲနွပ္နည္းႏွင္႔အျခားဟင္းလ်ာ(၁၀)မ်ိဳးေနာ္



ကဲ..လာၾက.. လာၾက ..မိတ္ေဆြ တို႔ေရ။ စားမယ္၊ ၀ါးမယ္ ဟင္းေကာင္းနဲ႔ကြယ္။ ဗိုက္ဆာသူမ်ားအျမန္သာ လွန္းလာခဲပါကြယ္။

ဒါကအမဲသားနွပ္ပါေနာ္။
အမဲႏွပ္အတြက္လိုအပ္တဲ့ပစၥည္း
အမဲသား ငါးဆယ္သား
ဆီ တစ္ဆယ္သား
ရွလကာရည္ ႏွစ္ဇြန္း
ခ်င္း ႏွစ္တက္
ၾကက္သြန္နီငါးဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ဥ
ေလးညွင္းပြင္႔ငါးပြင္႔
သစ္ၾကံပိုးသံုးေလးေခါက္
ကရေ၀းသံုးေလးရြက္ႏွင္႔
ငရုတ္ေကာင္းတို႔လိုအပ္ပါတယ္။

ခ်က္နည္းေနာ္

အမဲသားကိုေရေဆး ခပ္ၾကီးၾကီးတံုးျပီး ခ်က္မည္႔အိုးထဲထည္႔ေနာ္။ ဆီ၊ နႏြင္းနွင္႔ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ ခ်င္းတို႔ကို ညက္ေအာင္ေရာေထာင္းျပီး အမဲသားအိုးထဲထည္႔ေနာ္။ ျပီးရင္သမေအာင္ ေရာျပီး မီးေငြ႔ေငြ႔နွင္႔နပ္ပါ။ ပထမေရခန္းတြင္ အေပါ႔အငန္ျမည္း၊ ဒုတိယ ေရခန္းတြင္ အသားနဳးမနဳး စမ္းသပ္ပါ။ နဳးလွ်င္ ကရေ၀း၊ သစ္ၾကံပိုး၊ ေလးညွင္းပြင္႔ ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းတို႔ထည္႔ျပီး ဆီျပန္ေအာင္နွပ္ပါေလ။ အားလံုးအိုေကျပီဆိုရင္ သန္႔ျပန္႔တဲ့ ပန္းကန္ေလးထဲထည္႔မယ္။ ျပီးေတာ႔ နံနံပင္ေလးပါအုပ္ျပီး ထမင္းျဖဴေလးနဲ႔ ေမႊးၾကိုင္သင္းျပန္႔တဲ့ အမဲသားနွပ္ေလးကို ေခါင္းမေဖာ္စတမ္း သံုးေဆာင္ပါေတာ႔ရွင္။

ဒါက.. ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္ပါ။ စားနိုင္သေလာက္သာ ထည္႔စားေနာ္။
ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္.... ၾကက္သြန္နီဆီသပ္၊ ၾကက္ဥကို ဆားထည္႔၊ နာနာေခါက္ျပီး ၾကက္သြန္နီထဲထည္႔ေၾကာ္ေနာ္။ ထမင္းကိုလက္နဲ႔ေခ် ျပီးရင္ ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ႏွင္႔ ပဲငံျပာရည္ေလးနဲ႔ နယ္ထားမယ္။ ၾကက္သြန္နီထဲ ၾကက္ဥထည္႔ျပီးေမႊျပီးတာနဲ႔ ေရာထာတဲ့ထမင္းထည္႔ျပီးေမႊေပးေနာ္။ ျပီးရင္ သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ။

ဒါက ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္ပါ။ သခြားသီးေလးနဲ႔ေနာ္။
ဒီၾကက္ေတာင္ပံကိုေတာ႔ ေရာနယ္ထားျပီးသား ၀ယ္လာတာမို႔ ဒီတုိင္း ဆီနဲ႔ေၾကာ္လိုက္တယ္။

ဒါက ၀က္သားလံုးေကာ္ရည္ခ်က္ပါ။
၀က္သားလံုးေကာ္ရည္ခ်က္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္.... ၾကိတ္ထားျပီး၀က္သား ထဲတြင္ ဂ်ံဳ၊ ဆား၊ အခ်ိဳမွုန္႔ႏွင္႔ ခ်င္းကိုအရည္ညွစ္ထည္႔ ျပီးရင္သမေအာင္ နယ္ထားမယ္။ ျပီးရင္ အလံုးကေလးမ်ား ျပဳလုပ္ျပီး ဆီႏွင္႔ ေၾကာ္ထားမယ္။ ေကာ္မွဳန္႔ကိုအရည္ လုပ္ထားမယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ေလးေထာင္႔ လွီးထား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီးထား၊ ခ်င္းကိုပါ အေခ်ာင္းေလးေတြလွီးထားမယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေလးေထာင္႔ျဖစ္ေအာင္လွီးထားမယ္။ ဒယ္အိုထဲဆီထည္႔၊ ခ်င္းႏွင္းၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္နီကိုျပန္ထည္႔မယ္။ အနည္းငယ္ညိဳလာျပီဆိုရင္ လွီးထားတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး ျပန္ထည္႔မယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအိလာျပီဆိုရင္ အသားလံုးေလးေတြထည္႔ေနာ္။ ငံျပာရည္၊ ဆား တုိ႔ကို လိုသေလာက္ထည္႔ျပီး အနည္းငယ္ေလွာ္ေပးမယ္။ ျပီးရင္ ေကာ္ရည္ကိုေလာင္းထည္႔ျပီးျပန္ေမႊေပး။ ေမႊျပီးခဏတြင္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။

ဒါက ၀က္သားစဥ္းေကာႏွင္႔ ပဲပင္ေပါက္ေၾကာ္ပါ။ ဒါကိုေတာ႔ ခ်က္နည္းမေရးေတာ႔ဘူးေနာ္။ အားလံုးခ်က္တတ္မယ္လို႔ေမွ်ာ္လင္႔တယ္။



ဒါဟင္းပြဲကေတာ႔ အရမ္းကို ထမင္းစားျမိန္တဲ့ ဟင္းပြဲေနာ္။ တၿခားျမိဳ႔ကေန လာလည္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းအတြက္ ခ်က္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းေပါ႔။ ဘာဟင္းေတြလဲဆိုေတာ႔ ငါးဆားနယ္ဆီျပန္ခ်က္၊ ၀က္သားအာလူးဆီျပန္၊ ပုဇြန္ေခ်ာက္ဟင္းခါးရည္၊ ၾကက္ဥေမြေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥေမြေၾကာ္ထဲမွာ ငရုတ္သီး ေလးေတာင္႔၊ ၾကက္သြန္နီကို ေသးေသးေလးလွီးထည္႔တယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးထည္႔တယ္။ ျပီးေတာ႔ ၾကက္သားမွုန္႔ေလးထည္႔၊ နာနာေခါက္ျပီးေၾကာ္ထားတာပါ။ ဒီၾကက္ဥေၾကာ္ေလးေကာင္းပံုကေတာ႔ လာလည္တဲ့သူငယ္ခ်င္းကေတာင္ ေတာ္ေတာခ်ီးက်ဴးသြားတယ္.. ဟီး..ဟီး။ မိတ္ေဆြမ်ားလည္း ၾကိဳက္ၾကမယ္လို႔ေမ်ာ္လင္႔တယ္။
မယံုရင္ ထိုင္စားၾကည္႔ေနာ္၊ အိမ္ကထမင္းေတာ႔ မခဲ့.အံုး။

ဒါက ၾကက္မာ ဟင္းခ်ိဳပါ။
ဒီနုိင္ငံမွာ ၾကက္ကိုႏွစ္မ်ိဳး၀ယ္လို႔ရတယ္။ ရိုးရိုးၾကက္နဲ႔ ၾကက္မာေပါ႔။ ၾကက္မာကိုေတာ႔ Suppen Hähnchen လို႔ေရးထားတယ္။ ဟင္းရည္အတြက္ သီးသန္႔ၾကက္ေပါ႔။ ဒီၾကက္ကို စြပ္လုပ္ေသာက္ေတာ႔ အရသာက အရမ္းကိုေကာင္းျပီး ထူျခားတယ္။ ဂ်ာမုန္းဆိုအရမ္းကို ၾကိဳက္တယ္။ ခဏခဏလုပ္ေသာက္တယ္။ ၾကက္ေပါင္းေခါက္ဆြဲခ်က္တိုင္း ဒီၾကက္သားနဲ့ပဲ
ေလ။ အားလည္းရွိတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာဆို အိမ္ၾကက္ေပါ႔။ အားရွိေအာင္ေသာက္သြားေနာ္။


ဒါက ၀က္သားလံုးဟင္းခ်ိဳပါ။ အားရွိေအာင္ေသာက္သြားအံုးေနာ္။

အားလံုးကို အစဥ္ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္
ဂ်ာမုန္းဒန္
Type rest of post here

4 comments:

Unknown said...

a ma , they are really tasty.
I like your curry very much.

စႏၵကူး said...

အမဲသားႏွပ္ေရာ.. ၾကက္ဥထမင္းေၾကာ္ပါ..
၀ါးသြားတယ္ဗိ်ဳ႕..
ခ်က္ပီး အားရပါးရဖိတ္ေခၚေတာ့
အားမနာတမ္းကိုကစ္သြားတာ..အဲ
ငမ္းသြားတာ.. း)

Unknown said...

အေတာ္ပဲ အလုပ္ကျပန္လာတာ ဗုိက္စာနဲ႔ ဆြဲလုိက္တယ္ ပုံကုိႀကည့္ၿပီး အ၀ဆြဲပစ္လုိက္တယ္... ပုံထဲက ထမင္းေက်ာ္ရယ္ ၀က္သားလံုးေကာ္ရည္ခ်က္ရယ္ ၾကက္ေတာင္ပံေက်ာ္ရယ္ စားတာမ်ားသြားလုိ႔ နင္သြားလုိ႔ ၾကက္အမာဟင္းခ်ဳိးေလးနဲ႔ တကယ္လုိက္တယ္ဗ်ာ...
အားပ်က္မွာဆုိးလုိ႔ ၀က္သားလုံးဟင္းခ်ဳိပါ ေနာက္ဆုံး အစာပိတ္ဆြဲသြားတယ္...

တကယ္အရသာရွိၿပီး အားအင္ျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာေတြပဲဗ်ာ... ခ်က္နည္းေလးပါေျပာျပထားေတာ့ ေနာက္စားခ်င္ရင္ လုပ္စားရေအာင္ ကူးထားလုိက္တယ္ဗ်ာ...

ခင္မင္စြာျဖင့္
ျပည့္စုံ (ေ၀ါသားေလး)

su said...

အမဂ်ာမုန္း ကို အကူအညီေလးတစ္ခုေလာက္ ေတာင္းပါရေစ၊ ကခ်င္ အမဲသားေထာင္းဟင္းနဲ့ ကခ်င္ ပိန္းဥဟင္းခ်ိဳ ကိုခ်က္စားျပီး ဘေလာ့မွာ ခ်က္နည္းကို ဓါတ္ပံုမ်ားနွင့္ တကြ တင္ေပးပါလို့ ေတာင္းဆိုပါရေစ..
ေျမနီကုန္းထဲက စားေနျက ဆိုင္မွာစားဖူးတာ လြမ္းလြန္းလို့ပါ..
ခ်က္ရတာ အဆင္မေျပရင္ လုပ္နည္းေလးေတာ့ ေရးေပးပါေနာ္...