Saturday, May 8, 2010

သစ္သီးကိတ္၊ ပန္းသီးကိတ္၊ ေခ်ာ႔ကလက္ကိတ္ေနာ္


ဒီေန႔ေတာ႔ ခ်စ္မိတ္ေဆြတို႔ကို မိခင္မ်ားေန႔အတြက္ အထူးစပါယ္ရွယ္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ကိတ္မုန္႔မ်ိဳးစံုနဲ႔ ဧည္႔ခံလိုက္ပါရေစရွင္။
ေလာကမွာရွိတဲ့ မိခင္မ်ားကို ဂုဏ္ျပဳရင္း ဒီလိုရိုမန္႔တစ္ဆန္ဆန္ေလး ျပဳလုပ္ျပီး အတူတကြ ထိုင္စားၾကမယ္ေလ။ စားခ်င္စဖြယ္ျပင္ဆင္ျခင္းဟာ မစားခ်င္တဲ့စိတ္ကို စားခ်င္ေအာင္ ညို႔ယူစြဲေဆာင္နိုင္တယ္တဲ့။
မိသားစုသံုးေယာက္တည္းရွိတာမို႔ တခါဖုတ္ရင္ မိတ္ေဆြမ်ားအတြက္ပါ မ်ားမ်ားပိုလုပ္ထားတယ္။ အ၀ဆြဲသြားၾကပါရွင္။


ကဲ..အ၀ကိုဆြဲသြားၾကေနာ္။
ပထမဆံုးပန္းကန္က သစ္သီးကိတ္ပါ။ ဒုတိယပန္းကန္ကေတာ႔ ေခ်ာ႔ကလက္နဲ႔၊ ဗမ္နီလာကို ေရာျပီးလုပ္ထားတာပါ။ အရသာကေတာ႔ စိမ္႔၊ ခ်ိဳ ေလးမို႔ စားျပီးထပ္စားခ်င္ပဲေဟး.....။

ကဲ ေဟာ္ဒီမွာ ေနာက္တပြဲေနာ္။ ေကာ္ဖီပူပူေလးပါ ေဖ်ာ္ထားေပးတယ္။ ေကာ္ဖီေသာက္တိုင္းလြမ္းေနပို႔ေပါ႔။

ဒါက ေခ်ာ႔ကလက္ကိတ္ပါ။ အေပၚမွာ သစ္သီးဂ်ယ္ေလးနဲ႔ေနာ္။ ပထမဆံုးလုပ္တာမို႔ တိပ္ေတာ႔မလွဘူး။ မလွေပမယ္႔ အရသာကေကာင္းပါတယ္။
လွတာမက္ရင္ ညစာခက္သြားမယ္..ျမန္ျမန္သာနိုက္စားၾကပါရွင္။ ဗိုက္၀ဖို႔ကအဓိကပါေနာ္။

ဒီကိတ္မုန္႔က ဂ်ာမုန္းရဲ့ ခင္ပြန္း ခရီးသြားတဲ့ေန႔က ထည္႔ေပးလိုက္တဲ့ ကိတ္မုန္႔ဗူးပါ။

ဒါကေတာ႔ ပန္းသီးကိတ္ပါ။
ဂ်ာမုန္းရဲ့တရုတ္သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ အိမ္ကိုအလည္လာတဲ့အခ်ိန္ လုပ္ေကၽြးသြားတာပါ။


ကိတ္မုန္႔ျပဳလုပ္နည္းအဆင္႔ဆင္႔ေနာ္။
ကိတ္မုန္႔ဖုတ္ရန္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ားမွာ၊
မုန္႔ဖုတ္သည္႔လင္ဗန္း
ဂ်ံုဳ ၁၂၀ မီလီလီတာ
ပြေဆး (back pulver) ထုတ္ေသးတစ္ထုတ္၏ေလးပံုတစ္ပံု
ၾကက္ဥ ၄ လံုး
Vinegar ရည္ ထမင္းစားဇြန္းေလးပံုသံုးပံု
သၾကား ၆၀ ml
Vanilla Suger 1 Tee Spoon ( 30 ml)
ဆီ (သို႔) ေထာပတ္ 3 Table Spoon (45 ml)
ႏြားနို႔ 2 Table Spoon( 30 ml)
ဆားအနည္းငယ္ တို႔လိုအပ္ပါတယ္။

မုန္႔ႏွစ္အေရာအေနွာ
(က) ဂ်ဳံ၊ ပြေဆး တို႔ကို ေရာေနွာျပီး ပန္းကန္လံုးထဲတြင္ စကာကာထည္႔ေနာ္။
(ခ) ၾကက္ဥႏွစ္ကို ဖယ္ထားျပီး အကာရည္ကို ပန္းကန္လံုးထဲထည္႔ေနာ္။ ျပီးေနာက္ Vinegar ရည္ႏွင္႔ သၾကားကို ထည္႔ျပီးနာနာေခါက္ထားမယ္။
(ဂ) ၾကက္ဥနွစ္ အ၀ါေရာင္ထဲသို႔ သၾကားဇြန္း၂ဇြန္းထပ္ထည္႔မယ္။ Vanilla သၾကားတစ္ဇြန္း၊ ေထာပတ္သံုးဇြန္းႏွင္႔ ႏြားနို႔ ၂ဇြန္းတို႔ကို ထည္႔ျပီး နာနာေခါက္ထားမယ္။

ျပဳလုပ္ပံုနည္းလမ္း
၁။ (ဂ) ပန္းကန္ထဲသို႔ ေရာေနွာထားတဲ့ (က) ပန္းကန္ကို ထည္႔ျပီး ေမႊတဲ့ကိရိယာျဖင္႔နာနာထပ္ေမႊေပးပါ။
၂။ ျပီးေနာက္ ျပစ္ေအာင္ေရာေနွာထားျပီးျဖစ္တဲ့ ဂ်ံဳကို (ခ) ပန္းကန္ထဲ့ထည္႔ျပီး ျပန္ေမႊေပးရမယ္။
၃။ အားလံုးအဆင္တင္႔ျဖစ္ျပီဆိုရင္ စပ်စ္သီးေၿခာက္၊ လိေမၼာ္သီးေၿခာက္နွင္႔အျခား သစ္သီးေၿခာက္မ်ားကို ထည္႔နိုင္ပါသည္။ ျပီးရင္ေမႊျပီး ဖုတ္မည္႔လင္ဗန္းတြင္ ဆီသုတ္ျပီး ေရာထားသည္႔မုန္႔နွစ္ကို ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။
ပန္းသီးကိတ္ကို ျပဳလုပ္ခ်င္ရင္ ပန္းသီးကို ပါးပါးလွီးျပီး မုန္႔ႏွစ္ေပၚတြင္ လွလွေလးတင္ေပးေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ႔ ဖုတ္လို႔ ရပါျပီ။
၄။ သတိေနာ္။ အေရးၾကီးတဲ့အခ်က္တစ္ခုက မုန္႔မဖုတ္မွီ Oven ကို မီးအရွိန္ ၁၇၅
အပူ ေပးထားရမယ္။ ျပီးမွ မုန္႔ဖုတ္လင္ဗန္းကို ထည္႔ေနာ္။ ၾကာခ်ိန္ ၄၅မိနစ္ေလာက္ ထားရမွာျဖစ္တယ္။ ၄၅ မိနွစ္ျပည္႔ျပီဆိုရင္ ဖြင္႔ၾကည္႔လို႔ရပါျပီ။ က်က္ျပီးဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး Oven ထဲမွာ အေအး ခံထားရပါမယ္။ ေအးသြားျပီဆိုမွအျပင္ထုတ္ပါ။ ေမႊးၾကိဳင္သင္းျပန္႔ျပီး၊ အႏွ႔ံအရသာနွင္႔ျပည္႔စံုတဲ့ သစ္သီးကိတ္ေလး ရရွိသြားပါျပီ။ ပန္းကန္းထဲ ေသခ်ာလွီးထည္႔ျပီး စားသံုးနိုင္ပါျပီးရွင္။


ဒါကေတာ႔ မုန္႔ဖုတ္ပံု အဆင္႔ဆင္႔ပါ။ ပထမပံုက မုန္႔နွစ္ေလာင္းထည္႔ထားပံု။ ဒုတိယပံုက ဖုတ္ျပီးသားပံုပါ။ တတိယပံုကေတာ႔ စားလို႔ရျပီဆိုတဲ့သေဘာပါ။ နိုက္စားလို႔ရပါတယ္ရွင္။ အားမနားနဲ႔ေနာ္။

ကဲ..အားလံုးပဲ ကိတ္မုန္႔ဖုတ္စားနိုင္ၾကပါေစေနာ္။
လုိအပ္တာရွိရင္ ေမးဖို႔အားမနာနဲ႔ေနာ္။
လာေရာက္အားေပးၾကသူ အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္လ်ွက္
ဂ်ာမုန္းဒန္
Type rest of post here

3 comments:

လၿပည္႔ရိပ္ said...

ကိတ္မုန္႔က အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းတယ္ အစ္မ..... ေနာက္မွ စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္

စႏၵကူး said...

မမဂ်ာမုန္း Happy Mother's Day ေနာ္..
လာႏႈတ္ဆက္သြားတယ္..အေမတစ္ေယာက္ျဖစ္ေနတဲ့ မမအတြက္ဂုဏ္ယူစြာနဲ႔..
ကိတ္မုန္႔ေလးလဲစားသြားတယ္..

သူရဲေကာင္းၾကယ္ said...

ကိတ္မုန္႕ေလးေတြက ျမင္ရ႐ံုနဲ႕ စားခ်င္စိတ္ကို ထိန္းမရျဖစ္ေနေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေနာက္တခါ လာလည္ရင္ေတာ့ လုပ္ေကၽြးရမယ္ေနာ္ အစ္မ။ :P :P